همه چیز در مورد PS5 – قیمت، زمان عرضه، بازی های انحصاری و دیگر موارد
با وجود اینکه اطلاعات رسمی زیادی در خصوص کنسول نسل نهمی سونی تایید نشده است، تقریبا همه چیز در مورد PS5 از هم اکنون مشخص شده است.
سرانجام سال ۲۰۲۰ فرا رسید. سالی که قرار است در انتهای آن دو کمپانی سونی و مایکروسافت از کنسول های جدید خود رونمایی کرده و جنگ نسل نهم کنسول های ویدیویی را آغاز کردند. در طول سال ۲۰۱۹، سونی کم و بیش اطلاعاتی را در خصوص این کنسول منتشر کرده بود و برخی مشخصات فنی این کنسول نظیر پشتیبانی از رزولوشن ۸K و یا درایوهای SSD را تایید کرده بود. اکنون اما زمان آن رسیده که همه چیز در مورد PS5 را بررسی کنیم. چه اطلاعات رسمی و چه اطلاعات غیررسمی مربوط به این پلتفرم. در این مقاله به بررسی هرآنچه در خصوص کنسول پلی استیشن ۵ می دانیم خواهیم پرداخت و مشخصات آن را با هم مرور خواهیم کرد.
همه چیز در مورد PS5
مقدمه
پیش از هرچیز، باید بدانید که نام رسمی کنسول نسل بعدی سونی، همانگونه که انتظار می رود، پلی استیشن ۵ خواهد بود و لوگوی آن نیز از طراحی نسل های پیشین پلی استیشن تبعیت خواهد کرد. همانگونه که پیش از این اعلام شد، سونی تایید کرده است که کنسول نسل بعدیش با قابلیت پشتیبانی از بازی های PS4 به بازار عرضه خواهد شد و از حافظه های SSD بهره خواهد برد. علاوه بر این، پشتیبانی از پلتفرم واقعیت مجازی پلی استیشن وی آر و نیز مدیریت بهینه مصرف انرژی نیز از جمله وعده هایی است که سونی در خصوص کنسول نسل بعدی خود به گیمرها داده است.
در صورتی که سونی بخواهد برای معرفی پلی استیشن ۵، رویه نسل پیشین و کنسول PS4 را پیش بگیرد، احتمالا رویدادی جداگانه را برای رونمایی از این کنسول در نظر خواهد گرفت و اطلاعات رسمی در خصوص آن را در ماه فوریه ۲۰۲۰ منتشر خواهد کرد. با این وجود، هنوز هیچگونه اطلاعات رسمی در خصوص رونمایی از این کنسول مخابره نشده است و از این روی، نمی توان در این باره اظهار نظر دقیقی داشت.
تاریخ عرضه PS5
یکی از مهم ترین سوالات پیرامون PS5 بدون شک زمان عرضه آن است. سونی، همانند رقیبش مایکروسافت در خصوص زمان عرضه کنسول نسل نهمی خود کاملا محافظه کارانه عمل کرده و تنها به اعلام “تعطیلات آخر سال ۲۰۲۰” اکتفا کرده است که بازه زمانی بزرگی را شامل می شود. با این وجود، بنابه تجربه ای که از کنسول های پیشین سونی داریم، نوامبر ۲۰۲۰ را می توان مناسب ترین زمان برای عرضه این کنسول اعلام کرد.
قیمت PS5
علیرغم اینکه سونی اظهار نظر دقیق در خصوص قیمت کنسول نسل نهمی خود نداشته است، اما پیش از این، مارک سرنی، طراح ارشد معماری سونی، اعلام کرده بود که قیمت آن برای گیمرها جذاب خواهد بود و قطعا مورد استقبال آن ها قرار خواهد گرفت. البته با توجه به جو رقابتی سونی و مایکروسافت در نسل بعدی کنسول های ویدیویی، انتظاری جز این از سونی نمی رود. اما بدون شک سونی از تاریخ درس گرفته است و تاثیر قیمت گذاری بالای PS3 در عدم موفقیت و نیز قیمت مناسب PS4 در موفقیت آن را به خوبی دیده است. بنابراین، قیمت رقابتی و مناسب، بهترین چیزی است که می توان درباره پلی استیشن ۵ گفت.
آیا PS5 از بازی های PS4 پشتیبانی خواهد کرد؟
مارک سرنی، طراح ارشد سونی پیش از این تایید کرده بود که به دلیل ساخت دو کنسول PS5 و PS4 بر اساس معماری یکسان، کنسول پلی استیشن ۵ قابلیت اجرای بازی های PS4 را در اختیار خواهد داشت. این امر قطعا به مزاق گیمرهای PS4 که از قابلیت Backwards Compatibility ایکس باکس وان بی بهره بودند، بسیار خوش خواهد آمد.
سونی همچنین علاوه بر پشتیبانی از بازی های PS4، به حمایت از دیگر بخش هایی نظیر بازی Cross-gen برای پلی استیشن ۵ روی خوش نشان داده است. در همین راستا، همچنین اعلام شده است که بازی های پلی استیشن ۴ که بر روی PS5 اجرا می شوند، به لطف استفاده از درایوهای SSD زمان بارگذاری بسیار پایین تری هم خواهند داشت. به عنوان مثال بازی Spider-Man که بر روی PS4 Pro به پانزده ثانیه زمان برای بارگذاری نیاز دارد، در کمتر از یک ثانیه بر روی PS5 لود خواهد شد!
مشخصات سخت افزاری PS5 و دیسک های نوری
بر خلاف دیگر اطلاعاتی که در هاله ابهام قرار گرفته است، مشخصات پلی استیشن ۵ تنها بخشی است که سونی در خصوص آن ها با مشتریان خود کاملا روراست بوده است. پلی استیشن ۵ از یک پردازنده نسل سوم سری سی پی های رایزن AMD استفاده می کند که به هشت هسته پرازشی ۷ نانومتری Zen 2 مجهز است. این کنسول همچنین از رزولوشن ۸K هم پشتیبانی خواهد کرد که البته اجرای بازی ها با این رزولوشن به تلویزیون یا نمایشگر شما نیز بستگی خواهد داشت.
وظیفه پردازش گرافیکی کنسول نسل نهمی مایکروسافت نیز بر عهده پردازنده های سفارشی Navi خواهد بود که از قابلیت Ray-Tracing که رفته رفته در حال تبدیل شدن به یک استاندارد در بازی های ویدیویی است، پشتیبانی می کند. علیرغم اینکه به طور سنتی، قابلیت تعقیب پرتو (Ray-Tracing) به عنوان یکی از تکنیک های سایه زنی و نورپردازی به شمار می رود، سونی ادعا کرده است که این قابلیت به عملکرد بهتر خروجی صوت این کنسول نیز کمک می کند.
در کنار همه این موارد، از استفاده PS5 از درایوهای SSD نیز نمی توان غافل شد که باعث افزایش چشمگیر سرعت بارگذاری و بهبود عملکرد بازی ها خواهد شد. با استفاده از این قابلیت، آبجکت های محیط بازی با سرعت بسیار بالایی بارگذاری خواهند شد و عملکرد کلی، بسیار روان تر از قبل خواهد بود.
همچنین، از جمله دیگر اطلاعات کلیدی در خصوص مشخصات سخت افزاری PS5 می توان به تجهیز آن به درایو نوری اشاره کرد که تضمین کننده حیات بازی های فیزیکی در نسل بعدی بازی های ویدیویی خواهد بود. دیسک های بلوری پلی استیشن ۵ ظرفیتی ۱۰۰ گیگابایتی خواهند داشت و کنسول از قابلیت پخش ویدیوهای بلوری ۴K پشتیبانی خواهد کرد.
سونی همچنین تایید کرده است که PS5 قادر خواهد بود تصاویر ۴K را با نرخ ۱۲۰ هرتز به نمایش درآورد و این نرخ ریفرش، تقریبا دو برابر استاندارد کنونی تلویزیون های بازار است.
دسته PS5
سونی مدتی پیش در خصوص دسته های پلی استیشن ۵ اعلام کرده بود که هدف اصلی طراحی این دسته ها، القای عمیق تر حس غرق شدن در بازی هاست و برای این منظور، بر روی فیدبک های حرکتی این دسته ها، حساب ویژه ای باز کرده اند. بر همین اساس، نخستین نوآوری بزرگ این دسته ها، استفاده از فیدبک های هپتیک به جای تکنولوژی Rumble است که محدوده وسیع تری از پاسخ های حرکتی از طریق دسته ها به کاربر انتقال می یابد و حس بهتری از گیم پلی را به وی القا می کند.
همچنین، به گفته سونی، دومین نوآوری دسته های دوال شاک ۵ تریگرهای تطبیقی است. این قابلیت ها به این معنی است که دسته های PS5 قابلیت تنظیم میزان سفتی و حساسیت کلیدهای تریگر R2 و L2 را به طراح می دهند. بدین ترتیب برای لحظاتی از بازی ها نظیر کشیدن کمان که نیاز به دقت بیشتری است، بازی به صورت خودکار کلیدهای R2 و L2 را سفت تر می کند تا هدف گیری برایتان راحت تر باشد.
ترکیب کردن این دو قابلیت جدید منجر به ارائه شبیه سازی بسیار بهتری از بازی های ژانرهای مختلف به خصوص اکشن خواهد شد و بدون شک لذت بازی با PS5 را دوچندان خواهد نمود. بنابه برخی گزارشات، تعدادی از توسعه دهندهگان از هم اکنون نسخه های اولیه از کنترلرهای دوال شاک ۵ را دریافت کرده اند و در حال طراحی بازی بر اساس قابلیت های آن ها هستند. بنابراین بی صبرانه منتظریم ببینیم سونی در بخش دسته ها چه پیشرفت هایی در مقایسه با قبل خواهد داشت.
پشتیبانی از PSVR
در خصوص پشتیبانی PS5 از واقعیت مجازی، اطلاعات زیادی در دست نیست، بجز اینکه مارک سرنی مدتی پیش در مصاحبه خود به این نکته اشاره کرده بود که پلتفرم واقعیت مجازی PlayStation VR از اهمیت زیادی برخوردار است و سونی در نسل بعدی کنسول های ویدیویی خود نیز به پشتیبانی از آن ادامه خواهد داد. با توجه به این امر، هیچگونه اطلاعاتی مبنی بر چگونگی استفاده این کنسول از PSVR و یا در دست ساخت بودن نسل جدیدی از این هدست ها در دست نیست.
بهینه سازی مصرف انرژی
از مدت ها پیش، سخنان زیادی در خصوص بهینه سازی مصرف انرژی پلی استیشن ۵ مطرح بوده است. چندی پیش بود که سونی ادعا کرد نسل بعدی کنسول های ویدیویی این کمپانی، در حالت معلق یا Sleep مصرف انرژی بسیار کمتری در مقایسه با PS4 خواهد داشت. این کمپانی همچنین از مدت ها پیش به دنبال کاهش مصرف انرژی دیتاسنترهای خود از طریق استفاده از سیستم های مبتنی بر ترکیبات کربن است.
بازی های PS5
بدون شک بحثی تحت عنوان ” همه چیز در مورد PS5 ” بدون بررسی بازی های این پلتفرم، بسیار کم اهمیت خواهد بود. پیش از هرچیز باید اعلام کرد که در حقیقت اطلاعات چندانی در خصوص بازی های پلتفرم پلی استیشن ۵ در دست نیست. البته انتظار می رود فرنچایزهای سالیانه ای نظیر فیفا یا کال آف دیوتی، علیرغم عدم اظهار نظر سازندگان، امسال راه خود را به نسل بعدی کنسول های ویدیویی باز کنند.
در حال حاضر، تنها عنوانی که به طور اختصاصی برای PS5 تایید شده است، بازی Godfall است که یک بازی اکشن نقش آفرینی مبتنی بر لوت است و توسط استودیو گیرباکس ساخته شده است. این بازی احتمالا همزمان با عرضه جهانی PS5 به بازار خواهد آمد.
در این میان، دیگر عنوانی که کم و بیش احتمال عرضه آن برای پلی استیشن ۵ سونی وجود دارد، بازسازی فاینال فانتزی ۷ است که ساخت آن به طور تلویحی برای PS5 تایید شده است. سال گذشته، یوسوکه ماتسودا، رییس کمپانی اسکوئر انیکس از اهداف بازی Final Fantasy VII Remake برای کنسول های نسل هشتم و نهم خبر داده بود. با این وجود مشخص نیست که آیا سخنان وی در خصوص عرضه نسخه ای اختصاصی از فاینال فانتزی ۷ برای PS5 بوده است یا به امکان اجرای این بازی بر روی PS5 توسط قابلیت Backwards Compatibility اشاره داشته است.
همچنین استودیوی Bluepoint Games که بازسازی نسل هشتمی عناوین مطرحی نظیر Shadow of the Colossus و Uncharted: The Nathan Drake Collection را بر عهده داشته است نیز از ساخت یک بازی اختصاصی برای PS5 خبر داده است. عنوانی که به گفته این کمپانی قرار است یک بازی بزرگ باشد.
رابط کاربری PS5
رابط کاربری کنسول نسل بعدی سونی نیز یکی از مواردی است که مانورهای زیادی در خصوص آن داده شده است. سرنی در خصوص قابلیت های جدیدی که این رابط کاربری در اختیار گیمرها قرار می دهد، گفته است:
علیرغم اینکه بارگذاری بازی های PS5 با سرعت بسیار بالایی صورت می پذیرد، تلاش ما بر این است که گیمر برای مشاهده وضعیت بازی های مختلف، نیازی به باز کردن آن ها نداشته باشد. در همین راستا، سرورهای مالتی پلیر، اطلاعاتی در خصوص جزئیات این بازی ها را به صورت ریل تایم در اختیار گیمرها قرار می دهند و فعالیت های مورد نیاز برای کسب امتیاز یا تروفی خاص در بازی را بدون نیاز به باز کردن بازی به نمایش در می آورند. تمامی موارد از این دست در رابط کاربری PS5 انجام خواهد پذیرفت و نیازی به باز کردن بازی ها نخواهد بود.
آنچه خواندید همه چیز در مورد PS5 بود که تاکنون به طور رسمی به تایید رسیده است. شما در خصوص کنسول نسل بعدی سونی چه فکری می کنید؟ آیا PS5 خواهد توانست بر مایکروسافت و ایکس باکس سری ایکس غلبه کند؟ نظرات خود را در این خصوص با ما در میان بگذارید. همچنین، به منظور کسب اطلاعات تکمیلی در خصوص کنسول پلی استیشن ۵ می توانید به بخش PS5 وبلاگ گیفت گیفت مراجعه کنید.